I konsthallen 30 mars till 3 juni 2018.
Museivagnen utomhus 30 mars till 24 juni 2018
Välkommen på vernissage i konsthallen 30 mars 11 – 16. Invigning kl 13 i konstnärens närvaro.

www.wanaskonst.se

Vårsäsongen på Wanås Konst öppnar 30 mars med konstnären Richard Johanssons Folkkonstmuseum!

Folkkonstmuseum är en kärleksfullt skulpterad vagn som rymmer ett museum med Johanssons egen samling av folkkonst. Museivagnen, som byggts av honom själv, visas utomhus bredvid konsthallen på Wanås Konst. Utifrån är det en skulptur med konstnärens distinkt visuella språk, inspirerad av en gammaldags cirkusvagn, och inuti ryms en installation baserad på flera års samlande.

”Hela verket är gjort med kärlek. Från vagnens estetik till varje pinal i museet. Här finns inga anslag av ironi från min sida. Som många vet har kärleken till folklig konst, som jag delvis har sett under min uppväxt, också följt mig under hela mitt konstnärskap. I en akademisk konstvärld har jag tänkt att vagnen ska vara något som mer handlar om visuell kärlek och värme. Under lång tid har jag triggats av samlande på loppisar. Föremålen i vagnen är från mitten av 1800-talet fram till ca 1980. Jag har inte velat ha ett snobbigt förhållande i mitt samlande. En grytvante för tre kronor har kunnat få en stor betydelse för uttrycket i samlingen.”
– Richard Johansson

I konsthallen har konstnären sedan curerat en utställning med folkkonst som samlats in från allmänheten. Under hela februari månad har privatpersoner och föreningar lämnat in nära 300 konstföremål. Omkring hälften av dessa visas i en utställning som innehåller konstverk gjorda från 1700-talet till 2018. Här ryms allt från samtida politiska broderier till klassiska gåramålningar, skulpturer av uttjänta tändstift jämte snidade träskulpturer och ett hårarbete från 1800-talet.

Med urvalet skapar konstnären oväntade möten mellan då och nu, och breddar begreppet folkkonst genom att släppa in skilda tidsåldrar, uttryck och material. Utställningen blir även en kommentar på samlande och museernas roll, och på hur folkkonst och konst gjord av personer utan formell konstutbildning förvaltas i vår kultur. Det är en hyllning till konsten, men också till mångfalden och oliktänkandet. Här får det udda och ouppmärksammade en självklar plats i historien. En liten röst tas på stort allvar.

#folkkonstmuseum#Richard Johansson#wanås

Loading