LOVE

Richard Johansson och Mette Björnberg

13. Oktober bis 8. Dezember 2018
Eröffnung: Freitag 12. Oktober 20 Uhr

#galeriehartwich

Algoritmo
8.9–10.10, OBRA, Malmö, Sweden
A group exhibition with nine artists with diverse conceptual interests, procedures, strategies and origins

TRAFU KUNSTHALL, NORWAY

3.3—15.4, 2018

Mer info:

Galleri Magnus Karlsson


Välkommen på vernissage torsdagen den 5 april kl 17-20.
Utställningen pågår 5 april-25 maj 2018

PER GUSTAFSSON

RICHARD JOHANSSON

PIERRE SANDGREN

RICHARD JOHANSSON
Lana Del Reys skiva Born to Die har gått på repeat och varit ledmotiv i tre månader under min senaste arbetsprocess i ateljén. Målningarna är skapade utifrån de känslor jag fått av musiken. Jag har medvetet valt bort att stödja mig på förlagor och försökt måla världen som jag tror den ser ut. Den förskjutning eller det glapp som uppstår här har intresserat mig.

 

 

Galleri Thomas Wallner
High Court (gamla hovrättsbyggnaden)
Malmöhusvägen 1, Malmö

Utställningen är öppen måndag – fredag, kl 9-16
Kontakt Thomas Wallner 076-868 76 06


Kulturnyheternas konstkritiker ser en utställning som påminner om att konstnärligt skapande är ett grundläggande mänskligt behov.

Se inslaget på SVT:

https://www.svt.se/kultur/konst/folkkonsten-rullar-in-pa-wanas

Wanås är ju mest känt för sin samtidskonst men i år öppnar man faktiskt med en utställning om folkkonst; alltså konst gjord av folk som inte har någon konstutbildning. I en stilig gammal husvagn finns konstnären Richard Johanssons egen samling av folkkonst; och inne i konsthallen visas 250 verk till som han har samlat in från allmänheten. Spännande!

Folkkonsten har uråldriga anor; och driften att dekorera sina bruksföremål finns i alla kulturer. Motiven till den målade eller skurna dekoren bestod av stiliserade bilder från naturen och enkla symboler som till exempel gav tur i kärlek.

Men alla nöjde sig inte med bruksföremål utan gick vidare och började skulptera i eller måla tavlor. Andra bytte plogen mot staffli och gick runt och målade av hus och gårdar i utbyte mot mat och husrum. Men eftersom man inte behärskade perspektiv blev bilderna väldigt platta; vilket bara gör att de känns mer autentiska. Och när man saknade uppdrag målade man istället av kända byggnader – som till exempel slott – från vykort.

På den här tiden var hårarbeten högsta mode. Precis som i berättelsen om Simson trodde folk att hår hade ett slags magisk kraft; ett armband kunde till exempel förstärka kärleken. Men kvinnorna skapade även minnestavlor för dom som gått bort; till exempel en hjärtformad fotoram till en liten pojke som bara blev två år.

Numera verkar mycket av konsten mest handla om pengar och status. Så inte här. Den här utställningen är en inspirerande påminnelse om att konstnärligt skapande är ett grundläggande mänskligt behov. Det var det Jerry Williams menade när han sa: Man måste få lira.

#folkkonstmuseum#konstrundan#richardjohansson#wanås

I konsthallen 30 mars till 3 juni 2018.
Museivagnen utomhus 30 mars till 24 juni 2018
Välkommen på vernissage i konsthallen 30 mars 11 – 16. Invigning kl 13 i konstnärens närvaro.

www.wanaskonst.se

Vårsäsongen på Wanås Konst öppnar 30 mars med konstnären Richard Johanssons Folkkonstmuseum!

Folkkonstmuseum är en kärleksfullt skulpterad vagn som rymmer ett museum med Johanssons egen samling av folkkonst. Museivagnen, som byggts av honom själv, visas utomhus bredvid konsthallen på Wanås Konst. Utifrån är det en skulptur med konstnärens distinkt visuella språk, inspirerad av en gammaldags cirkusvagn, och inuti ryms en installation baserad på flera års samlande.

”Hela verket är gjort med kärlek. Från vagnens estetik till varje pinal i museet. Här finns inga anslag av ironi från min sida. Som många vet har kärleken till folklig konst, som jag delvis har sett under min uppväxt, också följt mig under hela mitt konstnärskap. I en akademisk konstvärld har jag tänkt att vagnen ska vara något som mer handlar om visuell kärlek och värme. Under lång tid har jag triggats av samlande på loppisar. Föremålen i vagnen är från mitten av 1800-talet fram till ca 1980. Jag har inte velat ha ett snobbigt förhållande i mitt samlande. En grytvante för tre kronor har kunnat få en stor betydelse för uttrycket i samlingen.”
– Richard Johansson

I konsthallen har konstnären sedan curerat en utställning med folkkonst som samlats in från allmänheten. Under hela februari månad har privatpersoner och föreningar lämnat in nära 300 konstföremål. Omkring hälften av dessa visas i en utställning som innehåller konstverk gjorda från 1700-talet till 2018. Här ryms allt från samtida politiska broderier till klassiska gåramålningar, skulpturer av uttjänta tändstift jämte snidade träskulpturer och ett hårarbete från 1800-talet.

Med urvalet skapar konstnären oväntade möten mellan då och nu, och breddar begreppet folkkonst genom att släppa in skilda tidsåldrar, uttryck och material. Utställningen blir även en kommentar på samlande och museernas roll, och på hur folkkonst och konst gjord av personer utan formell konstutbildning förvaltas i vår kultur. Det är en hyllning till konsten, men också till mångfalden och oliktänkandet. Här får det udda och ouppmärksammade en självklar plats i historien. En liten röst tas på stort allvar.

#folkkonstmuseum#Richard Johansson#wanås

Loading